Pilismaróti hajótemető: kikapcsolódás és roncsvadászat a Dunakanyarban
Pilismaróti hajótemető: kikapcsolódás és roncsvadászat a Dunakanyarban

Pilismaróti hajótemető: kikapcsolódás és roncsvadászat a Dunakanyarban

Kevés olyan hely van a Dunakanyarban, ami a vidék két legfőbb értékét – a Duna által nyújtott vízi kikapcsolódás lehetőségét, és a Pilisi Parkerdő kirándulási lehetőségeit, nyugalmát, csendjét és élővilágát – ennyire kiegyensúlyozottan kínálná.

A Budapesttől kb. egy órára található Pilismarót:

• a Szigetcsúcs mellett a legjobb, ráadásul ingyenes dunai strand Esztergom és a főváros között

• az egyik legjobb bringás csomópont a fantasztikus pilisi erdei bringautakon tekerők számára

• az egyik legérdekesebb dunai kalandozási lehetőség helyszíne hajóval, SUP-pal vagy akár kerékpárral vagy gyalogosan is

• szuper gyalogtúrás kiindulópont

• fantasztikus sétahelyszín önmagában is, gyönyörű kis utcákkal, kilátásokkal, templomokkal, romantikus lépcsőkkel, és csodás nyílt mezőkkel a falu fölött

• igazi, érintetlen, békebeli nyaralásélmény.

Pilismarót egyike az utolsó még nem felkapott helyeknek Budapest közelében, és már ez is elég indok lenne arra, hogy az ember akár busszal is megtegye a Pilismarót-Budapest távolságot.

Ez a sznobériáktól még szinte teljesen mentes, Porsche- és Teslainvázió által egyelőre nem háborgatott, nyugodt vidék tökéletes kikapcsolódást nyújt a változatos, tartalmas pihenést keresőknek.

 

Tartalomjegyzék:

  1. Pilismarót elhelyezkedése

  2. Török időket idéző helynév

  3. Pilismarót két része

  4. A pilismaróti öböl

  5. Pilismaróti hajótemető: roncsvadászat a Dunakanyarban

  6. A pilimaróti strand

  7. Összeköttetés Zebegénnyel
  8. Horgászparadicsom a pilismaróti öbölben

Pilismarót elhelyezkedése és környéke

Pilismarót Budapest felől közelítve a megyehatáron túl, Komárom-Esztergomban található, a Duna jobb partján, Zebegénnyel pontosan átellenben.

A község területén már a római korban is állt erődítmény, amelynek romjai körül a történelem viharaiban újra és újra kipusztult, majd benépesedett a falu. 

A tatárjárás után a gyorsan újranépesedő falu egyházi birtok lett, és az is maradt 1786-ig.

Közben a török hódítás, majd Esztergom ostroma és később a Rákóczi-szabadságharc nyomán is lakatlanná vált a település, de minden alkalommal újra benépesült.

Török időket idéző helynév

Basaharc a szobi rév bejáratától nem messze egy pár nyaralóból és egy idősek otthonából álló kis helység. Kiváló kiindulóhely a környékbeli túrákhoz, amelyek érinthetik a Búbánat-völgyet, a Sas-hegyet, a Hideglelős-keresztet.

Pilismarót maga két domb és a Visegrádi-hegység Maróti-hegyeknek nevezett része között terül el. A falu lakói főleg a védett völgyben, a faluban összefolyó két patak mentén építkeztek.

A falu központjában épült fel a Katolikus templom, ami körül kis park és pár üzlet, zöldséges, pékség is található.

A Maróti kiskert kávézót mindenképp érdemes itt meglátogatni.

A Református templom az egyik domb tetején, csodálatos kilátású telekre épült, ahonnan belátni a Dunakanyart, a falu hegyektől ölelt gyönyörű kis mélyedését is.

A mélyedés közepén magaslik a római kori romokat rejtő kis domb is, közvetlenül a Heckenast kúria fölött, ahol Deák Ferenc a kiegyezés szövegét írta.

A Pilismarótot átszelő 11-es útba a falu központjától nem messze fut be az az alsórendű bekötőút, ami a Duna-partra és a pilismaróti öböl felé vezet.

Pilismarót két része

Pilismarót fő érdekessége, hogy gyakorlatilag két részből áll.

A „falu" a Pilis hegység lábainál, az erdő szélén fekszik; a „Duna-part", vagyis a 20. század közepe után létrejött néhány utcás nyaraló-üdülő körzet pedig úgy másfél kilométernyi szántóföld után lent, a Duna mellett helyezkedik el.

Pilismarót ennek köszönhetően egyesíti a hagyományost a retróval, az erdőt a stranddal, az evezést a kirándulással.

A pilismaróti öböl

A Duna-parti üdülőterület mellett, egy jókora akácosban található a helyiek által csak „Nagy-öböl" néven emlegetett pilismaróti mesterséges öböl.

A pilismaróti öbölből a hetvenes évektől egészen a kétezres évekig kotortak sódert.

A Nagy-öböl tényleg hatalmas. Messze földön híres horgászhely, és egyre népszerűbb a SUP-ozás rajongóinak is.

Ráadásul tökéletes pihenőhely a kajakkal vagy kenuval kirándulók számára.

Pilismaróti hajótemető: roncsvadászat a Dunakanyarban

A Nagy-öböl fő attrakciója azonban az itt tárolt régi, romos hajók sora.

Nevével ellentétben a pilismaróti hajótemető valójában nem egy temető, mivel az itt lebegő roncsokat apránként bontják és szállítják el.

A régi, használaton kívüli hajók olyan hangulatot árasztanak, ami egyszerre baljós, romantikus, apokaliptikus és földöntúli.

Öreg bárkák, amik rakteréből kész zöld fák nőnek az ég felé.

Gépek, eszközök, amiknek már nem lehet tudni az eredeti rendeltetését.

A pilismaróti hajótemető olyan, mint egy nagyon furcsa sci-fi utópia méregdrágán épített díszlete, ami körül hemzsegnek a halak, fészkelnek a madarak, és burjánzik a növényzet.

A pilismaróti hajótemető a Duna-partra vezető út végén balra található, már az odajutás is érdekes élmény. Az út végén jobbra pedig a Duna-part található a stranddal és a kempinggel, ami egyike a környék látogatására érdemes pontjainak.

A pilismaróti strand

A pilismaróti strand egy hosszú, kényelmes, kellemes, dél-keleti fekvésű kavicsos hely.

A maróti kemping alatt és fölött húzódó hosszú partszakasz minden pontján jó strandolni. Akik a büfék közelségét keresik, azoknak érdemes a kis hajókikötő mellett maradni, ahol jó időben sűrűbb a tömeg is.

Pár perc sétával a magányt kedvelők is megtalálhatják a nekik kellemes helyeket Dömös irányában.

Összeköttetés Zebegénnyel

A pilismaróti kishajó hétvégente szállítja az utasokat Zebegénybe és vissza. A kapitány a bicikliknek is szívesen helyet ad a hajón.

Dunakanyari horgászparadicsom a pilismaróti öbölben

A pilismaróti öböl, vagyis a Nagy-öböl kiváló horgászhelyként van számontartva.

Az öböl meglepően hosszú partszakasza mentén végig sátorhelyek vannak kijelölve. Jó részük hideg, nedves időben is foglalt, annyira népszerű ez a hely a horgászok körében.

Sporthorgász jeggyel január 1. és következő év január 31. között lehet horgászni.

A pilismaróti öböl vízterületén bójákkal, a parton táblákkal kijelölt vízisípálya hossztengelye, és arra merőlegesen jobb és bal irányban 30-30 méter szélességben május 1. és október 30. között tilos a horgászat.

Az öbölben érvényes területi engedéllyel a kijelölt „H” és „SH” sátorhelyeken is engedélyezett a horgászat.