A legjobb kirándulóhelyek pároknak a Dunakanyarban
A legjobb kirándulóhelyek pároknak a Dunakanyarban

Best of Dunakanyar kirándulás

Budapest sok szempontból szerencsés nagyváros. Az erdőjárást kedvelők számára az egyik legfontosabb szempont az, hogy bőven vannak kirándulóhelyek Pest megyében, a főváros közvetlen közelében és tágabb körzetében egyaránt.

Az eldugott kirándulóhelyek Pest megyében nem csak a főváros lakóit vonzzák, hiszen az ország minden tájáról érkeznek Budapest környékére a látogatók.

A Duna két partján a várostól távolodva minden irányban találunk szép helyeket, azonban sehol máshol nem találkozol annyi drámával és romantikával a tájban, nyugalommal az erdőben, és kultúrával a falvakban, mint egy dunakanyari kirándulás során.

A legjobb kirándulóhelyek pároknak a Dunakanyarban

Vegyük végig a Dunakanyar kirándulás Best of... listájának legfontosabb sztárjait!

Tartalomjegyzék:

  1. Fedezzétek fel a Rám-szakadék kincseit!
  2. Túra a prédikálószékre - A Dunakanyar egyik legszebb panorámája a legmagasabb kilátóból
  3. Visegrád - A Dunakanyar egyik kedvenc városa
  4. Kirándulás Nagymaroson
  5. Zebegény, Pilismarót túlparti testvére
  6. Kirándulóhelyek Esztergomban és környékén

Fedezzétek fel a Rám-szakadék kincseit!

A Rám-szakadék nevét valószínűleg már rengetegen hallották és valószínűleg mindenkinek eszébe jutott, hogy “nem lehetne, hogy inkább ne rám szakadjon?”

Azonban a csodás földrajzi képződmény nem a névmásról, hanem egy közeli hegyről kapta a nevét. A szakadék a Rám-hegy és az Árpádvár között elterülő Három-forrás-völgyben található.

Nem véletlenül áll a Rám-szakadék a lista élén

A Rám-szakadék, és a benne (igen, konkrétan a szakadékban) futó túraútvonal, minden szempontból lélegzetelállító élmény.

Először is nem véletlenül hívják szakadéknak. A Dömöst és Dobogókőt összekötő Rám-szakadék túraútvonal helyenként akár 6-8 emeletes épület magasságú sziklafalak között vezet. Csak itt autók motorzaja helyett tavasszal csodálatos madárdal, nyáron levélsusogás, ősszel a kósza szellők hangja, télen pedig a fagyos néma csend honol.

Meg a lábunk alatt csörgedező patak hangja, ugyanis a dömösi Rám-szakadék parkoló és a dobogókői kaptató eleje között szinte végig egy patak közvetlen közelében, vagy a medrében vezet az út. Ennek megfelelően a túra része néhány vízesés lépcsőkön - a falba épített fémlétrákon át - történő megmászása is, ami nem csak érdekességet, hanem némi nehezítést is jelent az amúgy nem túl hosszú (egy irányban kb. 5 kilométeres) Dömös-Dobogókő úton.

Mennyi idő a Rám-szakadék túra?

A 10 kilométeres túra oda-vissza kb. 5 órát vesz igénybe. Dömösről végig felfelé vezet az út a Rám-szakadék kb. 1 kilométeres szakaszán, lefelé pedig a mellette futó Vörös-hegyi-árkon át lehet visszajutni a parkolóba.

Túra a Prédikálószékre – A Dunakanyar egyik legszebb panorámája a legmagasabb kilátóból

Prédikálószék túra

A Prédikálószék tömbje tényleg úgy emelkedik ki a Pilis és Visegrádi-hegység Dunával párhuzamos falából, mintha az óriások azért hordták volna oda, hogy legyen honnan beszédeket tartani a Börzsönyben üldögélő gyülekezetnek, de nem csak azért kiemelkedő túrahely, mert magasabb és kilóg a sorból.

A Prédikálószéket tökéletes elhelyezkedése teszi igazán egyedivé. A hegy csúcsa ugyanis szinte hajszálpontosan a Dunakanyar ívének legközépső pontja fölött helyezkedik el, és csúcsáról minden irányban tökéletesen belátható a lenyűgöző, óriási patkó az elejétől a végéig.

Nem véletlen, és talán nem is meglepő, hogy az egész környék egyik legklasszabb modern kilátóépülete van itt, aminek a tetejéről tényleg teljesen térkép lesz a táj. A Prédikálószék kilátó egyértelműen megéri az odavezető gyaloglást, bármelyik utat is választjátok.

Ha kalandvágyó hangulatban vagytok, akkor Dömös felől a Vadálló-kövek felé vezető út a legizgalmasabb. Ez a 7 kilométeres, kb. 4 órás út egy kitett gerincen vezet el a vulkanikus eredetű tornyok között, amelyek tövéből szintén csodálatos kilátás nyílik az alattuk tátongó mély, Dömös felé húzódó völgyre. Esős, csúszós időben biztosabb választás a másik, kicsit hosszabb út.

Még a kilátó előtt, de már a hegytető közelében letérve az útról könnyen megközelíthető a Hubertus kunyhó, ami a Prédikálószék kedves titka. Az előtte levő hatalmas teraszról kényelmesen lehet megcsodálni szinte ugyanazt a kilátást, amit a csúcsról.

Mennyi idő a Prédikálószék túra?

A Vadálló-kövek felé Dömösről az út 7 km, kb. 4 óra.

Visegrád – A Dunakanyar egyik kedvenc városa

visegrádi fellegvár

Ha azt hallod, “visegrádi kirándulás”, rengeteg minden az eszedbe juthat. Gondolhatsz történelmi emlékekre, a Salamon-toronyra, a Fellegvárra, vagy a Mátyás Király múzeumra, vagyis az igazságos király palotájára. Ezek mindegyike, de akár ezek együtt is megérdemelnek egy vagy két szuper érdekes napot, de most a Visegrád környéki természeti látnivalókkal fogunk foglalkozni.

A visegrádi kilátás

Visegrád kilátó szempontból elég jól ellátott hely. Könnyű sétákkal számos olyan pontja elérhető, ahonnan mesés panoráma tárul elétek. A Zsitvay-kilátó az egyik legjobb úticél mind közül, nemcsak azért, mert tökéletes sétát jelent eljutni hozzá, hanem azért is, mert fantasztikus kilátást kínál a Dunakanyarra.

A Zsitvay-kilátó közeli szomszédja a Mogyoróhegyi tanösvény, amin séta közben érdemes elolvasgatni a táblákat, sok érdekeset megtudhattok a környék állat- és növényvilágáról.

Ha megnézzük a Visegrádi-hegység térképét, azt látjuk, hogy tulajdonképpen csak egy vékony völgy választja el a Pilistől. Mégis, hála a dunakanyari kilátásnak és Visegrád különleges bájának, önálló, egyedi értékei vannak a vidéknek, amelyek közül rengeteget érhetsz el Visegrádról.

Egy visegrádi piknik

Ezek egyike a Telgárthy-rét, amely szintén egy kellemes sétával elérhető  Visegrádról. A környék talán legjobb piknikezőhelyeként ismert rét közelében rengeteg egyéb kis sétacél található. A közelében van a finom vízű Kaán-forrás, az Ördögmalom-vízesés és a Magda-forrás is.

Bertényi Miklós Füvészkert

A visegrádi füvészkertben különleges, a hegységre egyáltalán nem jellemző növényzettel találkozhatnak a látogatók. A környéken található fák helyett a Bertényi Miklós Füvészkertben luc, duglasz, erdei és vörösfenyő állományokat láthatunk. A kivételes növényfajok megtekintése mindenképp megéri az 1-2 ezer forintos belépőt, amit a közeli étteremben tudunk megváltani.

A Visegrádi-hegység egyik szuper túrája

A Spartacus-ösvény, Apátkúti-völgy túra, ami pont nem Visegrádról, hanem Visegrád felé indulva nyújtja a legjobb élményt. Pilisszentlászlóról indulva mutatja meg a legjobb oldalát ez a táj, amit nedves, csúszós időben érdemes óvatosan megközelíteni, de ha magabiztosan közlekedtek kitett, meredek részek szélén is, akkor nagyon fogjátok élvezni ezt az utat.

Az Urak Asztala és a rakétabázis

A Szentlászló-Visegrád viszonylat másik népszerű útvonala az Urak Asztala útvonal, ami egy régi, elhagyott légvédelmi rakétabázis felé vezet. Bár az Urak Asztala Visegrád és Dunabogdány között helyezkedik el, mégis Pilisszentlászló felől közelíthető meg a legkönnyebben.

A Dunakanyar másik oldala

A Best of... lista mellett van egy másik, saját jogán érdekes slágerlista a Duna másik partján, ami ugyanilyen gazdag a látni- és látogatnivaló kirándulóhelyekben.

Pilismaróttal szemközt a Dunakanyar kapujának másik félfáját Zebegény őrzi, míg a kanyar másik oldalán a környék legnagyobb települése, Visegrád túlparti testvére, Nagymaros található.

Kirándulás Nagymaroson

Nagymaros - Visegrádhoz hasonlóan - számos fantasztikus Dunakanyar kirándulás kiinduló- és végpontja.

A Dunakanyar egyik fontos közlekedési eszköze a komp. Főleg az, amelyik Nagymaros és Visegrád között jár, még télen is. Pilismarót felől ez a legegyszerűbb módja Nagymaros megközelítésének.

Már volt szó a Dunakanyar külső ívének legmagasabb pontjáról, a Prédikálószékről. Pontosan vele szemben helyezkedik el a Szent Mihály-hegy, amelynek tömbje szépen kitölti a Duna által kijelölt félkör alakú teret. Ezt a hegyet talán Nagymarosról a legjobb körbejárni.

Barlangok a Szent Mihály-hegy oldalában

Aki már látta szemből, sosem fogja elfelejteni, hogy a Szent Mihály az a hegy, aminek az oldalában azok az izgalmas barlangok vannak. A Remete-barlangokról van szó, amelyek részben természetes eredetűek, részben pedig a Római Birodalom idején ásták, mélyítették, alakították őket olyanra, hogy a stratégiai ponton állomásozó katonák számára megfelelő helyet biztosítsanak.

A barlangok a középkorban vallási helyszínné váltak, innen jöhet a "remete" elnevezés.

Nagymarosi Julianus-kilátó

Ha már a Remete-barlangokhoz felmentek Nagymarosról (vagy akár Zebegényből, amiről lesz még szó), akkor a Julianus-kilátót se hagyjátok ki!

A nagymarosi Julianus-kilátó néven is emlegetett túracélpont a Hegyes-tetőn található. A Remete-barlangokkal ellentétben innen nemcsak Visegrád, a Fellegvár, Dömös és a Pilis csodálható meg, hanem a Börzsöny irányába is fantasztikus panoráma nyílik.

Az 1938-ban épített kilátóépület a múlt század első felének természetjáró forradalmáról tanúskodik.

Mennyi idő a Remete-barlang- és a Julianus-kilátó túra?

A Remete-barlangok egy nagyjából 4 és fél kilométeres úton közelíthetőek meg Nagymaros felől, kb. másfél óra alatt.

A Julianus-kilátó nagyobb falat, 10 km, és akár 4 és fél órát is igénybe vehet.

Zebegény, Pilismarót túlparti testvére

Zebegény csodálatos hely. Tényleg. Csak miatta is érdemes átkirándulni a Duna túlpartjára, de azért is, mert a fenti két szuper sétacél innen is ugyanolyan jól elérhető, mint Nagymarosról. Remek túra a Zebegény-Nagymaros kanyarlevágó útvonal végigjárása is.

Zebegényben érdemes megnézni a Kós Károly által tervezett templomot, ami a falu egyik jól ismert látványossága. Nem véletlen tehát, hogy az lett a Kós Károly-kilátó neve, ami. A Zebegényből nagyjából egy óra sétával elérhető kis kilátóból szépen körbe lehet nézni a Dunakanyar északi részén.

Zebegény nevével egyet jelent a Sárkánydomb is. A kis utcákon hamar el lehet jutni a domb tetejére, ahonnan északi irányba is érdemes körülnézni. Ha nem túl szeles az idő, a dombtető ideális piknikhelyszín is lehet.

Ez volt a Dunakanyar kirándulás Best of…

Bár egy toplistán illene, de itt mi most nem tudunk listavezetőt említeni, mert mindegyik túracélpont egyformán érdemes arra, hogy elsétáljatok hozzá, amíg a környéken jártok.

Viszont van még egy ráadás: Esztergom és környéke

Esztergom kirándulás

Ha már a környéken jártok, akkor Esztergom környékét sem érdemes kihagyni. Természetesen rengeteg mindent érdemes megnézni a városban, de most koncentráljunk kifejezetten csak a túrákra.

Hegyi kirándulás a városban

A Szent Tamás-hegy tulajdonképpen a városban van, mégis egy kis kirándulást jelent meglátogatni. Egészen elvarázsolt, gyönyörű kis utcákon magával ragadó kis házak között kanyargó macskaköves utcákon lehet körbejárni a dombot. Mindenképp érdemes megtenni.

Az esztergomi Vaskapu-hegy

A Vaskapu-hegy különlegessége, hogy Esztergom belvárosából is könnyen elérhető. A város fölé magasodó hegy tetején egy kellemes étterem is található. A felfelé vezető úton a város felől jó élmény lassan, egyre keskenyebb kis földutakon kijutni a házak közül, és megfordulva lenézni oda, ahonnan pár perccel korábban elindultál.

Egy völgy, nem csak kirándulóknak

Esztergom környékének jól ismert célpontja a Búbánatvölgy, ami részben kirándulóhely, részben pedig Esztergom egyik kertvárosa. Nyaralók, és családi házak szegélyezte kis utcákból indul számos jó kis körtúra a környékre. A völgybe vezető utat gyönyörű halastavak láncolata kíséri.

A (legbelső és egyben legnagyobb) Kerek-tó partjáról csodás panoráma tárul elénk a Róka-sziklára, ahová felmenni is érdemes. A parton lévő étterem pedig remek helyszín a megpihenésre.

A Hideglelős-kereszt túra

A szomszédos Hosszú-hegyre felkaptatva pedig (rövid, de meredek ösvényen) feljuthatunk a Hideglelős-kereszthez, mely közvetlenül a Duna partján tornyosul a folyó fölé, és csodás panoráma tárul elénk a szemközti Ipoly-torkolatra és a Helemba-szigetre.

Pilisszentlélek körtúra

Az utolsó ki nem hagyandó útvonal Esztergom közelében a Pilisszentlélek körtúra, ami a Pilisszentléleket koszorúzó hegyek csúcsait érintve visz körbe a Pilis északi részének legszebb ösvényein, mely során meglátogathatjuk a pálos kolostor romjait, a Két-bükkfa-nyerget, a Fekete-kőt és megpihenhetünk a Sasfészek turistaházban. Ezek a túrák minden kiránduló számára valódi élményt nyújtanak.